Chirurgische kaakstandcorrecties

Wat is een chirurgische kaakstandcorrectie?

Een kaakstandcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de onder- en/of bovenkaak, kin en de jukbeenderen met een operatie te corrigeren. Er wordt een evenwicht nagestreefd tussen de functie van de kaakgewrichten en de kauwspieren, de manier waarop de tanden en kiezen op elkaar passen (voor afbijten en kauwen), de ademhalingsweg en het uiterlijk: het gebit, de lach en het gezicht. In alle gevallen is het nodig om een operatie te combineren met een orthodontische behandeling (vaste beugel). De MKA-chirurg kan in overleg met de patiënt kiezen voor verplaatsingen van de onderkaak, de bovenkaak, de kin en de jukbeenderen. Veelal worden combinaties gebruikt.

correctie van de bovenkaak

Bij onderontwikkeling of asymmetrie van de bovenkaak kan deze worden gecorrigeerd. In algehele narcose wordt de bovenkaak losgemaakt en verplaatst naar de geplande positie. Deze planning gebeurt op basis van een digitale 3D-analyse. De operatie gebeurt via de mond; er zijn geen littekens zichtbaar. Vaak wordt deze ingreep gecombineerd met een correctie van de onderkaak.

correctie van de onderkaak

Bij asymmetrie, onder- of overontwikkeling van de onderkaak kan ook deze worden gecorrigeerd. De kaak wordt in algehele narcose aan beide kanten ter hoogte van de kaakhoek doorgenomen om vervolgens te worden verplaatst. Ook deze operatie gebeurt via de mond zodat geen littekens zichtbaar zijn.

kincorrectie

Bij onderontwikkeling of asymmetrie van de kin kan door middel van het verplaatsen van de kin of een correctie van het kinbot een vergroting van de kin worden verkregen. Dergelijke ingrepen vinden plaats in algehele narcose, waarbij het litteken aan de binnenzijde van de onderlip is gelegen. Soms wordt een verplaatsing van de kin gecombineerd met een neuscorrectie of liposuctie van de hals.

Verbreding van de bovenkaak (sarme)

Het kan voorkomen dat de bovenkaak te smal is in vergelijking met de onderkaak. Bij kinderen is het meestal mogelijk om dit te verbreden met behulp van orthodontische apparatuur. Bij oudere patiënten zijn de kaken al verder verbeend en hierdoor is verbreding door orthodontie vaak niet meer mogelijk. Bij deze patiënten is het mogelijk om tijdelijke apparatuur aan te brengen ter verbreding en de bovenkaak op een aantal plaatsen te verzwakken door middel van botsneden. Deze ingreep wordt ook wel SARME (Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion) of corticotomie genoemd.

botankers

Een botanker is een titanium plaatje met een haakje dat met twee of drie schroeven wordt bevestigd aan de boven- of onderkaak. Botankers worden gebruikt als ondersteuning bij de orthodontische behandeling. Het haakje reikt uit het tandvlees en hieraan kan een elastiek, draad of veer naar de beugel worden getrokken om kracht uit te oefenen op de tanden of kiezen. De botankers zijn vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Het plaatsen van botankers gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 30 minuten. Ongeveer één week na het plaatsen kan de orthodontist de botankers gaan gebruiken.

jukbeen vergroting

Soms is het wenselijk om de contour van het jukbeen te vergroten. Hoge jukbeenderen worden als mooi ervaren en ze stralen jeugdigheid uit. Een vergroting van het jukbeen kan als onderdeel van een kaakstandcorrectie worden uitgevoerd of bijvoorbeeld na een ongeval waarbij er een asymmetrie is ontstaan. De operatie vindt plaats via de mond en laat dus geen zichtbare littekens achter. Er kan gekozen worden voor een implantaat en in sommige gevallen voor een verbreding door middel van het aanbrengen van een zaagsnede in het jukbeen.

Voorbeelden van Onze resultaten

Kaakstandcorrecties verbeteren aangezicht, beet en luchtweg

WAAROM KIEZEN VOOR MKA KENNEMER & MEER?

03

Zeer ervaren en deskundige specialisten

03

De nieuwste behandelmethodes

03

Kwaliteit en veiligheid

Heeft u een specifieke vraag?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij verzoeken u dit formulier niet te gebruiken voor het maken, verzetten of annuleren van afspraken.

MKA Kennemer & Meer

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Locatie Haarlem
Amsterdamsevaart 268
2032 EK Haarlem
Tel: (085) 080 40 00
Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk
Tel: (0251) 26 55 55

MKA Kennemer & Meer heeft sinds 2021 het ZKN-keurmerk. Met het behalen van het keurmerk laten we zien dat we kwaliteit en patiëntveiligheid serieus nemen. Voor de eisen van dit keurmerk zie http://www.zkn.nl