Adviezen na een behandeling

Adviezen na een behandeling door de MKA-chirurg

Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben. De klachten nemen na drie of vier dagen af en duren meestal niet langer dan een week. Hier leest u welke klachten u kunt hebben en wat u er aan kunt doen. Lees de informatie goed door.

Verdoving

Als kiezen in de onderkaak zijn behandeld en de verdoving is uitgewerkt, blijft u soms een verdoofd gevoel in de onderlip of tongrand voelen. Heeft u deze klacht, neem dan contact op met de polikliniek MKA-chirurgie. Het normale gevoel zal meestal na twee tot acht weken vanzelf weer terugkeren. Het telefoonnummer vindt u achterin de patiënteninformatie.

Pijn

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Vaak krijgt u een recept voor een pijnstiller mee. Heeft u geen recept gekregen? Gebruik dan Paracetamol van 500 mg. Paracetamol is zonder recept te koop. Soms krijgt u een recept mee voor een mondspoel middel. Gebruik dit mondspoel middel dan vanaf één dag na de behandeling.

Hechtingen

Meestal wordt de wond gehecht met materiaal dat na één tot twee weken vanzelf oplost. Heeft u hechtingen die niet vanzelf oplossen, dan krijgt u een afspraak mee om deze te laten verwijderen.

Bloeding

Het eerste uur na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dit gaat vanzelf weer over. Spuug het bloed niet uit, anders blijft het bloeden. Om misselijkheid te voorkomen, kunt u het bloed beter ook niet doorslikken. Een teveel aan bloed in uw mond kunt u het beste op nemen met een schoon gaasje. Het speeksel kan de eerste dag na de behandeling nog wat rood zijn. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden of het bloeden toeneemt, doet u het volgende: u neemt een droog gaasje of een schone zakdoek (geen watten) en maakt daarmee uw mond schoon en droog. Zeker niet gaan spoelen! Dan neemt u een tweede droog gaasje en vouwt dat in elkaar. Dat opgevouwen gaasje legt u op de wond. Daarna uw mond goed dichtbijten en dat een uur volhouden. Het gaat erom dat er constant druk op de wond wordt uitgeoefend. Blijft het daarna nog bloeden, neem dan contact op met de polikliniek MKA-chirurgie.

Zwelling in en buiten de mondholte

Door de behandeling kan uw wang flink dik (=zwelling) worden. Dit is normaal na de
behandeling. De zwelling is het grootst twee tot vier dagen na de behandeling. Daarna wordt het langzaam minder. U vermindert het dik worden door direct een plastic zakje met ijsblokjes in een washandje of theedoek op het gebied van de behandeling te leggen. Dus op de wang, kin of lip. De eerste uren na de behandeling doet u afwisselend 15 minuten ijsblokjes erop en 15 minuten geen ijsblokjes. Soms is er ook een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurd, maar dit is niet ernstig. Vermijd (zonne)warmte (op uw hoofd), hierdoor kan de zwelling toenemen.

Koorts

Een algemeen gevoel van ziek zijn en koorts, zelfs tot 39°C, is de eerste dagen normaal. Krijgt u hoge koorts boven de 39°C of blijft de koorts boven de 38.5°C langer dan vijf dagen bestaan, neemt u dan contact op met de polikliniek MKA-chirurgie.

Beperkte mondopening

Een veel voorkomende klacht is dat u uw mond niet goed kunt openen. Dit gebeurt vooral wanneer de behandeling achter in de mond is gedaan. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt ook zelf oefenen door de mond af en toe met duim en wijsvinger te openen.

Beperkte mondopening

Een veel voorkomende klacht is dat u uw mond niet goed kunt openen. Dit gebeurt vooral wanneer de behandeling achter in de mond is gedaan. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt ook zelf oefenen door de mond af en toe met duim en wijsvinger te openen.

Voeding

De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden eten. Voedsel en dranken mogen geen hoge of lage temperatuur hebben, dus bij voorkeur lauw. Belangrijk is dat u ook zo snel mogelijk weer eet aan de kant waar de behandeling is gedaan.

Verdere verzorging

De wond geneest het best wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet spoelen en geen hete dranken nemen. U kunt ’s avonds de tanden en kiezen poetsen. De dag na de behandeling kunt u ook over de wondjes en de hechtingen heen poetsen. Roken en het gebruik van alcohol raden wij u de eerste vier dagen na de behandeling af. Beide gewoonten zijn slecht voor de wondgenezing. Doen zich ernstige complicaties voor, neem dan contact op met de polikliniek MKA-chirurgie. In dringende gevallen is er ook een MKA-chirurg buiten normale werktijden bereikbaar. Telefoonnummers vindt u onderaan en bovenaan deze website.

Speciale Adviezen

Hieronder staan speciale adviezen die niet voor iedere behandeling zijn. De
polikliniekassistente kruist eventueel aan wat voor u nodig is.

Open verbinding naar de kaakholte
Soms steken de wortels van de kiezen uit in de kaakholte. Als deze kiezen worden verwijderd, kan er een open verbinding tussen de mond en kaakholte ontstaan. Door deze opening zou speeksel in de bijholte kunnen komen. Dan bestaat de kans op een ontsteking. Daarom wordt de open verbinding met (niet) oplosbare hechtingen gesloten.

Om te voorkomen dat de verbinding weer open gaat, is het heel belangrijk dat u de eerste twee weken na de behandeling, drukverschillen tussen de neus en de mond vermijdt. Dus niet hard blazen, zuigen of snuiten. Moet u niezen, doet u dit dan met uw mond en neus open. De eerste twee dagen kan er nog wat bloed uit de neus komen, dit is normaal. 

Totaalextractie
Houd de prothese de eerste 24 uur na de behandeling in. De volgende dag kunt u de prothese uit uw mond nemen en schoonmaken. Ook poetst u de wondjes in de mond. Daarna plaatst u de prothese direct weer terug. Doet u dit niet, dan kan uw tandvlees gaan zwellen en past uw prothese niet meer.

U maakt binnen twee tot drie dagen een afspraak met uw tandarts of tandtechnicus voor het aanpassen van de prothese. Krijgt u last van drukplekken, neemt u dan contact op met uw tandarts of tandtechnicus.

Apexresectie (wortelpuntbehandeling)
U kunt op de dag van de operatie uw tanden en kiezen poetsen. De dag na de behandeling kunt u ook over het wondje en de hechtingen heen poetsen. Doe dit met een verticale beweging van het tandvlees naar de kies of tand toe. Heeft u een recept meegekregen voor een mondspoelmiddel? Gebruik deze dan vanaf één dag na de behandeling.

Heeft u nog vragen

Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt. Met deze informatie beslist u, samen met uw MKA-chirurg, of u de behandeling laat doen. Heeft u na het gesprek met de MKA-chirurg en na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. Schrijf uw vragen van tevoren op, zodat u niets vergeet.

Heeft u vragen of problemen of kunt u niet naar de afspraak komen, bel dan:
Polikliniek mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie)

Tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag
Spaarne Gasthuis (023) 224 00 80
Rode Kruis Ziekenhuis (0251) 265 697

Buiten de normale werktijden belt u de afdeling spoedeisende hulp
Spaarne Gasthuis locatie Haarlem Zuid (023) 224 48 80
Spaarne Gasthuis locatie Hoofddorp (023) 224 68 80
Rode Kruis Ziekenhuis (0251) 265 470

Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben. De klachten nemen na drie of vier dagen af en duren meestal niet langer dan een week.

WAAROM KIEZEN VOOR MKA KENNEMER & MEER?

03

Zeer ervaren en deskundige specialisten

03

De nieuwste behandelmethodes

03

Kwaliteit en veiligheid

Heeft u een specifieke vraag?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij verzoeken u dit formulier niet te gebruiken voor het maken, verzetten of annuleren van afspraken.

MKA Kennemer & Meer

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Locatie Haarlem
Amsterdamsevaart 268
2032 EK Haarlem
Tel: (085) 080 40 00
Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk
Tel: (0251) 26 55 55

MKA Kennemer & Meer heeft sinds 2021 het ZKN-keurmerk. Met het behalen van het keurmerk laten we zien dat we kwaliteit en patiëntveiligheid serieus nemen. Voor de eisen van dit keurmerk zie http://www.zkn.nl